Thursday, 2 October 2014

Resepi Tart Telur.....


Assalamua'laikum...

Dah lama rasanya tak makan tart telor. Tiba2 dtg angin rajin nak membuat. Cek bahan dulu ada ke tidak. Okay semua ada maka bolehlah kita menjalankan projek 'mengetat' bak kata sorang kawan akak tu.

Bahan2 utk crust/kulit tart:
1 cawan marjerin
1 sudu besar gula (sy tak suka kulit yg manis) - boleh tambah kalau suka manis.
1 biji telur
1 sudi kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum (ikut keperluan)

Cara2 membuat crust/kulit tart:
1- pukul marjerin & gula hingga sebati
2- masukkan telur & esen vanila pukul sebati.
3- masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga adunan tak melekat ditangan.
4- masukkan dlm plastil dan simpan 2-3 jam dlm peti ais. (sy simpan 1 jam shj).
5- ambil sedikit adunan tekan2 dlm loyang/acuan tart. Cucuk sedikit dgn garfu.
6- bakar selama 15 minit dalam suhu 170.
7- siap masak keluar dan sejukkan dahulu.

Bahan2 filling telur:
4 biji telor
1/2 cawan gula
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna kuning telur

Cara2:
1- larutkan gula bersama dgn air suam.
2- tambah susu cair, esen vanilla & telor. Pukul sebati.
3- tuang kedalam crust. Jgn terlampau penuh.
4- bakar selama 20 minit pada suhu 170.

Mula2 buat crust tu sy letak 1/2 cawan gula halus. mak oiiii manis leting rasanya. Lepas tu upload gambar kat FB kawan sy yg cantik manis order 10 biji. Terus buat adunan lain utk kulit dan sy kurangkan gula 1 sb aje. Harap2 sahabat yg order tu berpuas hati dgn egg tart yg dibeli. Maaf kalau ada kekurangan ya iza. Terlebih terkurang minta halal yer darling. ♡♡♡

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...