Sunday, 12 February 2012

sambal ikan pari bunga kantan...

.....assalamua'laikum...hari ni nk share lauk sambal ikan pari pula...kalau ikan pari masin pun sedap...tp hari ni aku msk ikan pari segar...

alkisahnya, aku dh siap msk asam rebus ikan pari + belimbing ... pastu si lina pula dtg angin mengada teringin nk mkn sambal tumis..nampak pula ada bunga kantan..maka jadilah lauk sambal tumis hari seperti dibawah...lawan pula dgn ulam timun..hmmm..makin gemok la..



bahan2:

- ikan pari (dipotong kecil, gaul garam & kunyit, goreng garing)

bahan tumisan:
- 15 - 20 tangkai cili kering (direbus)
- 4 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1" halia
- 1" lengkuas
- 1 btg halia

bahan lain:
- bunga kantan (di racik halus)
- bawang besar (dipotong bulat)
- garam, gula, air asam jawa

cara memasak:
- blender halus semua bhn tumisan & tumis hingga garing
- bila garing, msk kan air asam jawa, gula & garam
- masukkan ikan & bunga kantan
- cukup rasa, cukup rata & masak..bolehlah diangkat utk hidangan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...