Wednesday, 1 August 2012

nilai sebelas nyawa.....

.....tak ada perasaankah manusia bila bayi baru lahir yang masih hidup & sempurna pula fizikal hendak dibunuh dengan sewenangnya? ada berjuta suami & isteri berusaha & berdoa siang malam nak dapatkan zuriat, tapi ada orang yang dikurniakan zuriat merelakan anak mereka dibunuh.

tak tahulah rela-serela-relanya ataupun dipaksa rela oleh pihak-pihak tertentu, tapi manusia jenis apa ya yang sanggup bunuh manusia, baby pula tu. awak kalau terlanggar kucing atau anjing pun rasa trauma.

ini kisah aku terbaca kat harian metro online. kisah berlaku kat china. meh aku tepek kat sini beritanya.


Ibu lahir anak kembar 12 dipaksa pilih 1 dan 11 yang lain akan dibunuh!sampai ati ek depa nak bunuh baby comel ni..

Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.
“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”
“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.” lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.
Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.”
Sifat keperimanusiaan di China rasanya sudah lama PUPUS, kenapa kami berkata begitu? kerana sudah banyak kes, cerita mahupun berita yang kita dengar mengenai bayi dimakan, kanak-kanak didera, kanak-kanak dipukul dan kes kanak-kanak yang dilanggar, namun tiada mana-mana pihak yang mahu tampil untuk membantu!
untuk berita lanjut sila rujuk sini

kejamkan. tak ada kata2 lain yg sesuai dari perkataan KEJAM!!! lepas baca berita ni baru aku tau yang kerajaan China ada undang-undang macam ni. alang-alang tak mahu bagi rakyat beranak, apa kata mandulkan aje semua rakyat depa tu. 

lagi sakit hati tang si emak yang memohon maaf sebab lahirkan bayi kembar, MEMALUKAN kata dia (pendapat aku, si emak ni mungkin terpaksa cakap mcm tu sbb takut kena hukum bunuh)...

patutlah byk sgt cerita-cerita pelik & bencana kat China tu, nyawa manusia sewenang-wenangnya dicabut. 1 comment:

  1. ini adalah suatu berita yang palsu, dalam gambar ini sebenarnya menunjukan sebuah hospital di Wuhan, China yang menyambut kelahiran 6 pasang anak kembar dalam 6 hari.
    Kalian boleh jumpa gambar original di link bawah... dalam bahasa English dan Cina.
    ENG: http://www.sharegoodstuffs.com/2011/04/chinese-hospital-has-enjoyed-six-sets.html
    CINA: http://hb.qq.com/a/20110423/000261.htm

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...