Tuesday, 7 February 2012

kek coklat moist (kukus)...

....okeh..kejadian ini adalah ptg smalam...nk buatnya dh lama..tp sbb angin malas tu byk sgt..idak le siap2 keknya...resepi ni aku google aje...tp x igt kat mana jumpa...

yg pasti kek cekelat kukus ini sgt moist okay...cair didalam mulut..nk buat pun senang...tp part mendekorasi aku failed...aku mmg keras tgn...jadi aku bagi tugasan menghias kek kat lina...maka inilah hasilnya...x brp cantik...tp sedappppp...halus & lembut sgt...juga..kurang manis...cekelat cair tu jadi pemanis dia.. :D


resepi:

Bahan-bahannya

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit




panas dari pengukus





sudah bermandikan cekelat


hiasan yg x berapa menjadi

hasil dr jerit perih hahahaha..












No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...