Thursday, 26 July 2012

roti sardin goreng.....

.....hari ni nak tayang gambo dan resepi roti goreng. eleehhhhh roti goreng aje kot...hahahaha...

masaknya semalam, bukan makan utk berbuka, makan pukul 10 malam...sebab berbuka makan sempoi aje..




nampak aje macam biasa2, tapi sebenarnya kali ni cara buatnya lain sikit tau. maybe org lain dah lama buat, daku sahaja yang baru tahu. kawan opis yang ajar cara baru ni.

bahan-bahan utk inti:
isi sardin, bawang merah, cili merah/padi, garam, air limau kasturi.

bahan celup-celup:
2 biji telur, sedikit garam & gula, tepung jagung. (telur, garam & gula pukul sekali)

masak semuanya dalam kuali, ikut style hangpa lah nooo.

cara masak roti:
1) roti (daku guna gardenia) dikukus selama 10minit dalam pengukus.
2) siap kukus, gelek roti dengan penggelek, macam menggelek doh utk buat karipap.
3) letakkan inti sardin, gulung atau lipat ikut suka hati
4) celup dalam telur, kemudian golek-golekkan atas tepung jagung.
5) goreng hingga garing. sedia utk dimakan. 

*celup-celup boleh dibuat 2 cara. pertama buat macam kat atas tu, celup dalam telur pastu golek dalam tepung. cara kedua, boleh dibancuh tepung dalam telur & pukul sekali. 

roti ni hasilnya garing, tak serap minyak, rangup dan sedap. selamat mencuba. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...