Monday, 21 May 2012

kurangkan garam...

...Assalamua'laikum...

macam mana dengan weekend korang? seronok? aku?? habiskan masa kat rumah mak dengan bermalas-malasan. apa pun tak rajin nak buat. tapi...tetaplah kena masuk dapur, nanti tuan besar mengaum mengamuk pula kalau tak masak. iskkk...tak ada ke hari tutup dapur sedunia dalam kalendar?

semalam (ahad) duk main tukar-tukar siaran tv. terpasang siaran tv Alhijrah. masa tu tgh ada rancangan dr oz show. dr oz tgh sembang-sembang dengan sorang pakcik yang berat badan dia dah turun beberapa kg, aku tak berapa igt.

pakcik tu berdiet dengan cara kurangkan pengambilan garam dalam pemakanan dia. dalam tempoh sebulan, baju & seluar dia dah longgar beberapa inci. sebelum ni pakcik tu ada tekanan darah tinggi (yang sangat-sangat tinggi & bahaya), lepas sebulan tekanan darah dia dah jadi normal, tanpa pengambilan sebarang ubat. wow! hebatnya, sebulan aje tau.



masa show tu, pakcik ni pakai baju kemeja & jeans masa dia belum berdiet dulu. dekat belakang baju dia siap ada sepit baju (bahagian baju yg dah longgar disepit dgn penyepit), byk inci jugalah dah mengecut. jeans dia pula siap berlipat & tali pinggang dia siap kena tambah lubang kat bahagian dalam sebab pinggang dia pun dah mengecil.

size badan pakcik tu masih lagi besar & obesse...tapi dalam tempoh sebulan, byk dah yang dia berjaya kurangkan dari segi kesihatan & berat badan. bukan dia sahaja, wife dia yang tukang sediakan makanan tu pun berjaya turunkan berat badan sama. iyelah, dah dia masak, dia pun makan sama, jadilah sihat sama-samakan. 

itu pentingnya kalau nak berdiet & ada sokongan dari org sekeliling, terutama family. bila satu keluarga jaga apa yang dimakan (walaupun sorang aje berniat betul-betul nak kurus), semua ahli keluarga akan terjerumus mendapat kebaikan.

okay, apa yang aku cakap, pakcik tu berdiet dengan cara kurangkan garam. dia ambil garam sikit sgt dlm setiap hidangan makanan dia. selalu org kata makanan akan jadi tak sedap tanpa garamkan? apa yg dia buat utk jadikan makanan dia sedap & berkhasiat? dia hanya letak hujung sudu aje garam ditambah dengan rempah ratus macam serbuk lada, oregano, italian herbs, cayenne pepper dll. herba-herba ini sendiri ada khasiat dia, membantu peredaran darah, meningkat metalbolisma, menambah perisa dalam makanan dll.


jgn cakap kurang garam tu apa-apa pun boleh kita makan. ye, kita boleh makan apa sahaja, tapi kalau nak makan makanan proses tu kenalah baca maklumat nutrisi dulu. kena tahu kandungan sodium, fibre, fat, carbohidrat, protein & sebagainya. kenalah study sikit apa yang patut & tak patut kita ambil dalam diet seharian. tapi selalunya makanan proses ni memang tak berapa baik utk kesihatan, contohnya sosej, daging burger, nugget dll. sebab byk kandungan garam & bahan-bahan pengawet dalam tu. 



satu lagi, makanan proses yang menjadi kegilaan masa kini adalah benda dibawah ini. bukan kata orang lain, aku sendiri suka bebenor makan menda alah ni. perasan tak kalau kita beli set ada kentang tu, berapa cupak garam dia tabur? haaaaaaa itulah penyedap tekak & penyebab sakit kat badan kita. 



selain mengelakkan makanan yang tak sihat ni, kenalah minum lebih air suam/air kosong/mineral/air mati. jangan ambil minuman berkabonat (air gas) & minuman manis. itu semua juga penyumbang kepada cepat mati. bak kata kawan aku, "air potong kaki". minumlah sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. dapat minum lebih lagi bagus. 


aku ni, setiap kali tgk hasil-hasil kejayaan org lain, berkobarlah semangat nak kawal makan. lepas tu hilang dah segala semangat tu. haisshhhh kena tampal kat dahi agaknya note "SILA BERDIET" tu...

p/s ~ gambar semua sumbangan abg google. terima kasih. 

1 comment:

  1. jom puasa esok... byk g aku x ganti nih hu3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...